8519p

17,3K

4de

Volg Hans op Twitter, op Facebook of op Instagram.

Of neem contact op via het Contactformulier.

Talence: verzuurd lichaam, verlichte geest!

Afgelopen weekend nam ik voor de derde keer deel aan de Décastar in Talence, Bordeaux. Traditioneel is dit de laatste meerkamp van het seizoen, maar ieder jaar zakken er vele toppers af naar deze meeting. De voorbije 2 jaren lukte ik hier telkens een nieuw persoonlijk record. Na het missen van het wereldkampioenschap in Daegu was mijn ambitie duidelijk: de A-limiet, 8200 punten, voor de Olympische Spelen behalen. Stiekem hoopte ik dat die prestatie zou volstaan voor een podiumplaats.

Het leuke aan de meerkamp in Talence is dat de kampioenschappen achter de rug liggen: alle atleten komen relaxed aan de start, nog een laatste keer alles geven vooraleer de vakantie begint. Daarnaast is de organisatie gewoonweg SUPER! Er heerst ook altijd een geweldige sfeer in het stadion: elke atleet kiest zijn favoriete song ter ondersteuning bij de proeven, zo’n 5000 uitgelaten Franse toeschouwers supporteren voor elke atleet en de twee speakers zijn absolute vakmensen!

De weersomstandigheden waren dit weekend niet super, maar hadden ook erger gekund: het weer was wisselvallig, met af en toe een fikse bui en de thermometer gaf amper 18°C aan.

Over mijn prestaties ben ik tevreden. Mijn prestaties waren over de hele lijn regelmatig. Het polsstokspringen stak er voor mij persoonlijk bovenuit. Dit zomerseizoen had ik het juiste gevoel nog niet in wedstrijd. Maar ook over de andere prestaties ben ik tevreden. 

100m: doordat ik een aantal weken geen snelheidswerk heb kunnen doen door een blessure aan de achillespezen was ik wat van mijn snelheid kwijt. Ik maakte de eerste valse start en ook de wind blies wat in het nadeel. 11sec33 is niet snel (genoeg), maar gezien de omstandigheden, oké.

Verspringen: 7m24 is mijn minste sprong van het seizoen. Naar mijn gevoel kwam ik nooit in het juiste ritme.

Kogelstoten: tevreden met 15m30.

Hoogspringen: zeer tevreden met 1m97 en die 2m00 van in Götzis was geen toevalstreffer.

400m: aangezien mijn snelheid wat weg is, ben ik redelijk tevreden met 49sec63.

Na dag 1 zat ik iets achter op mijn persoonlijk record. De laatste meerkampen viel dag 2 telkens tegen. Op dag 2 kon ik dus nog heel wat punten goedmaken.

110m horden: net voor de geplande start van de horden gingen de hemelsluizen open. De piste stond volledig blank. 14sec88 was mijn op één na snelste seizoenstijd. Oké, maar de horden zullen volgend jaar extra aandacht krijgen.

Discus: ik voelde dat de 48m er in zat, maar 46m33 was ook een mooi resultaat.

Speerwerpen: eerste poging 63m21, oké. De tweede poging ging de mist in. Helaas passeerde er weer een stortbui tijdens de laatste poging waardoor ik me ook in de derde poging niet wist te verbeteren.Polsstokspringen: gestuwd door de wind en de aanmoedigingen van het publiek sprong ik 4m90. Een evenaring van mijn persoonlijk record, want ik sprong deze hoogte al eens indoor. Spijtig genoeg waren mijn stokken te licht voor de pogingen op 5m00.

Voor de 1500m wordt er traditioneel geteld: hoeveel punten zijn er nog nodig voor 8200 te halen en wat is er in de stand nog mogelijk? Er werd me gezegd dat ik 4.21.00 moest lopen om 8200 punten te halen. Om de Décastar op mijn naam te schrijven moest ik 3,5 seconde sneller zijn dan Eelco Sintnicolaas en 14 seconden sneller dan Mikk Pahapill. Lopen voor mijn leven dat was de opdracht!

1500m: ganggemaakt door twee superhazen, Frederic Xhonneux en Gaël Quérin, liep ik naar 4.21.10!

Op dat moment wist ik nog niet of deze tijd voldoende was voor de limiet. Ik zag mezelf al 1 of 2 punten tekortschieten! Het moment dat de speaker omriep dat de 8200 punten een feit waren, was de opluchting enorm groot!

De huldiging op het podium was genieten! Het besef dat ik de winnaar van Décastar 2011 ben, begint pas nu door te dringen! Volgend jaar staat mijn naam in het programmaboekje bij de winnaars van de vorige edities en word ik aangekondigd als ‘vainqueur du Décastar de l’année passée’! Best wel cool :-) !

Volgende mensen wil ik toch nog even persoonlijk bedanken: eerst en vooral Fred en Gaël voor het magnifieke hazenwerk op de 1500m. De wind blies vrij hard en zij hebben mij echt, al naast elkaar lopend, helemaal uit de wind gezet; Trainers Wim, Friso, George, René, Vince, Rens, Peter; buddy Eelco voor de trainingen die we samen doen en de relaxte sfeer op de kamer als we aan een wedstrijd deelnemen; mijn andere trainingsmaatjes; het medische team waar ik altijd op kan rekenen; familie en vrienden die mij altijd steunen waar ik ook ga; alle supporters op het thuisfront; webmaster Simon; mijn sponsors; de verschillende instanties die het mogelijk maken dat ik mijn trainingen optimaal kan afwerken (BOIC, BLOSO, VAL).

Uiteindelijk kan ik terugblikken op een mooi seizoen: 9de plaats en PR op het EK indoor in Parijs, 11de plaats in Götzis, 2de plaats in Kladno, 1ste plaats in Talence en PR en BR tienkamp, 6de plaats in ‘World Challenge Combined Events’ met als kers op de taart mijn ticket voor deelname aan de Olympische Spelen in London!

Volgend jaar is er dus één doel: de Olympische Spelen in London! 8 en 9 augustus 2012 staan nu al gemarkeerd in mijn agenda! Maar eerst volgen er drie weken rust! In deze periode ga ik lekker op vakantie, kan ik kleine pijntjes laten genezen en mijn hoofd helemaal leegmaken om er weer met goede moed tegenaan te gaan!

London here I come!