8519p

17,3K

4de

Volg Hans op Twitter, op Facebook of op Instagram.

Of neem contact op via het Contactformulier.

Bobotie

Momenteel zit ik in Stellenbosch, een universiteitsstadje op 30 minuten rijden van Kaapstad (Zuid-Afrika). Een zevental weken in de periode december-januari trekken we naar hier om de koude in België te ontlopen. We verblijven hier steevast in hetzelfde guesthouse waar alle maaltijden zijn inbegrepen. Het is hier dat ik een typisch Zuid-Afrikaans gerecht heb leren kennen, namelijk Bobotie (links onder op de foto).

Bobotie is een van die heerlijke gerechten die Zuid-Afrika rijk is. Er zijn veel recepten van bobotie te vinden maar de hoofdbestanddelen zijn steeds hetzelfde: gehakt gemengd met specerijen en als bovenlaag een mix van eieren en melk. Vaak wordt bobotie geserveerd met rijst en een frisse salade.


Ik ben voor jullie opzoek gegaan naar een authentiek Zuid-Afrikaans recept. Geschreven in het Afrikaans!
In de 17e eeuw hebben Nederlandse kolonisten (VOC=Verenigde Oost-Indische Compagnie) van de Kaap een tussenstop gemaakt naar het verre oosten. Door de verdere uitbreiding van Nederlanse kolonisten richting het oosten van Zuid-Afrika en de inmenging in het lokale leven is het Afrikaans kunnen ontstaan. Het Afrikaans is voor 90-95% ontstaan uit woorden van het 17e eeuws Nederlands. Het is voor ons dus vrij gemakkelijk om een conversatie in het Afrikaans te volgen en te begrijpen.
Ik heb het orginele recept dan ook gewoon in het Afrikaans gelaten zodat jullie een goed idee krijgen van de link met onze eigen taal.

Veel leesplezier en smakelijk!