8519p

17,3K

4de

Volg Hans op Twitter, op Facebook of op Instagram.

Of neem contact op via het Contactformulier.

De dwangarbeiders van de atletiek

Zoals vorige week beloofd ga ik jullie meer vertellen over de dwangarbeiders van de atletiek: de tienkampers.

Een tienkamp duurt twee dagen. Tijdens deze tweedaagse wedstrijd hebben we tien proeven af te leggen en dit steeds in dezelfde volgorde. De eerste dag starten we met 100m, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 400m. De tweede dag heeft in petto: 110m horden, discuswerpen, polsstokspringen, speerwerpen en 1500m. 
Een hele boterham zoals je ziet. Om die 10 verschillende disciplines onder de knie te krijgen moet ik  heel veel uren trainen (+/-25u per week). Vaak zijn we als tienkampers ’s morgens als eerste op de atletiekpiste en zijn we de laatste die de piste verlaten. Trainingen die meer dan 3u duren zijn ons dan ook niet vreemd. Niet geheel onlogisch als je weet dat we maar liefst 9 disciplines meer beoefenen dan de meeste andere atleten! Doordat we lange dagen op de atletiekpiste doorbrengen en vaak zware trainingen hebben worden we dan ook wel ‘de dwangarbeiders’ van de atletiek genoemd.

Zoveel fysieke activiteit kan enkel geleverd worden als er voldoende brandstof is. En die brandstof halen we natuurlijk uit ons voedsel. De koolhydraten, eiwitten en vetten die in ons voedsel zitten bevatten de nodige energie die we nodig hebben. Deze energie wordt ook wel uitgedrukt in calorieën.
Het energieverbruik in rust noemen we het basaal metabolisme. Het basaal metabolisme is voor iedereen anders en wordt mede bepaald door je leeftijd, gewicht en geslacht. Mijn energie verbruik in rust is ongeveer 2085 kcal/dag.
Door de vele trainingen verbruik ik natuurlijk extra calorieën. Hierdoor is mijn energieverbruik op zware trainingsdagen rond de 5000kcal.

Als ik op een stevige trainingsdag 5000kcal verbruik, wil dit zeggen dat ik ook 5000kcal moet opnemen. Neem ik minder calorieën op dan ik verbruik, dan val ik af. Neem ik er meer op dan ik verbruik, dan zal ik gewicht bijkomen.

Hieronder een aantal voorbeelden van producten en de hoeveelheid calorieën die ze bevatten:
35gram bruin brood (=1 snede): 83kcal
100gram aardappelpuree: 100kcal
100gram chocolade: 500kcal
100ml halfvolle melk: 50kcal
100gram witloof: 12kcal

Op een zware trainingsdag zou ik dus, om aan mijn energiebehoefte te voldoen: 5kg aardappelpuree moeten eten of 60 sneden bruin brood naar binnen werken of 10 liter halfvolle melk drinken. Om maar te zeggen dat ik vaak moet ‘eten als een paard’ om mijn energiereserves terug aan te vullen. Uiteraard kan ik geen 5 kg aardappelpuree of 60 sneden bruin brood eten op een dag. Daarnaast is een eenzijdige voeding ook helemaal niet goed. Afwisseling en een evenwicht tussen verschillende voedingsmiddelen is dan ook zeer belangrijk.

Volgende week leg ik jullie met plezier uit hoe ik aan de nodige calorieën kom. Ik zal jullie dan een voorbeeld geven van wat ik eet op een rustdag en op een zware trainingsdag.

Tot volgende week!

Hans