8519p

17,3K

4de

Volg Hans op Twitter, op Facebook of op Instagram.

Of neem contact op via het Contactformulier.

Vooruitblik tienkamp WK Moskou 2013

Zaterdag start het WK atletiek in Moskou. De gladiatoren van de atletiek mogen het kampioenschap openen. Voor mij persoonlijk dus ongetwijfeld de mooiste twee dagen van het WK.

Het zal met pijn in het hart zijn dat ik de tienkamp ga volgen. Maar er naartoe gaan met een enkel die niet 100% is, heeft geen enkele zin. Het zou het hele revalidatieproces zelfs in het gedrang brengen.  Bij de start van de tienkamp zal mijn enkel exact 5 maanden geleden geopereerd zijn. Na een korte trainingsstage in Antibes (Frankrijk) kan ik zeggen dat de belastbaarheid progressief aan het toenemen is. Het kraakbeenletsel is volledig aan het dichtgroeien en dat is bijzonder goed nieuws! De grootste hinder ondervind ik momenteel nog van een gebrek aan mobiliteit (dorsiflexie) in de enkel. Hierdoor klemt mijn kapsel aan de voorkant van mijn voet in, wat pijn geeft en me remt om sneller progressie te kunnen maken.

Eelco Sintnicolaas

Mijn vooruitblik op de tienkamp in Moskou:

Ook dit jaar denk ik dat de nummer 1 en 2 van de olympische spelen de grote favorieten zijn.
Ashton Eaton (USA) lijkt me onklopbaar. De grote vraag bij Eaton lijkt: gaat hij het wereldrecord verbreken of niet?
Trey Hardee (USA) lijkt me ook de grootste kanshebber van de 2e plaats.
Voor de 3e plaats ligt het m.i. meer open. Na de geweldige progressie  van Damian Warner (CAN), 5e tijdens de OS 2012 en met winst in Götzis dit jaar, dicht ik hem de meeste kansen toe voor die 3e plaats. Maar cadeaus worden er tijdens een kampioenschap niet uitgedeeld.

Zullen m.i. dan ook meedingen voor een medaille:

Pascal Behrenbruch (GER) is wereldranglijstaanvoerder en alle signalen wijzen erop dat hij in goede doen is. Sinds hij in Estland is gaan trainen, heeft hij de juiste focus gevonden. Na 2 jaar focussen en een klassiek ‘tienkamplijf’ zie ik hem hoog eindigen.

Eelco Sintnicolaas (NED) scoorde deze winter een indrukwekkend puntentotaal op de zevenkamp wat hem Europees kampioen indoor maakte. Zijn prestaties van deze winter heeft hij nog niet over de hele lijn kunnen evenaren, maar zijn z’n snelheid en horden zijn bijzonder goed dit jaar. En snelheid komt in een tienkamp goed van pas!

Leonel Suarez (CUB), 3e op de OS, heeft dit jaar nog niet veel van zich laten zien. Hij heeft wat blessureleed gehad in het voorjaar en een voorspelling voor hem maken is bijzonder moeilijk. Zijn indrukwekkend palmares toont echter dat hij sinds 2008 op elk groot kampioenschap een medaille won.

Andreï Krauchanka (BLR) is na veel blessureleed terug. Hij won de twee tienkampen die hij dit jaar deed en hij hoopt terug de kaap van 8 500 ptn te overschrijden. En met 8 500 ptn zit je nooit ver van een medaille.

Thomas van der Plaetsen

Ook zeker in de gaten houden:

Rico Freimuth (GER). Zijn vader Uwe Freimuth deed ooit 8 792 ptn(!) en zijn tweelingbroer Jörg werd tijdens de OS 1980 in hetzelfde Moskou 3e in het hoogspringen. Genetisch ‘belast’ zijn is dus niet altijd erg!

Kevin Mayer (FRA) is een beloftevolle atleet die vorig jaar in een leeg Koning Boudewijnstadion 8 415 ptn scoorde, maar door zenuwen compleet de mist in ging tijdens de OS 2012 van Londen.
Ik ben erg benieuwd of hij deze keer beter met de druk kan omgaan.

Carlos Chinin (BRA) kwam vorig jaar lelijk ten val bij het polsstokspringen in Götzis. Hij heeft een lange revalidatie achter de rug, maar kwam dit jaar terug  met een PR score van 8 393 ptn. Benieuwd of hij in Moskou nog beter kan!

Michael Schrader (GER) is na veel blessureleed ook terug en imponeerde al vroeg op het seizoen met 8 427 ptn.

Traditioneel zijn de Russen altijd sterk in de tienkamp. De laatste jaren was het iets minder, maar met Ilya Shkurenev en Sergey Sviridov zijn er toch weer 2 Russen die al vlot boven de 8 300 ptn zijn gegaan. Niet genoeg voor de medailles maar misschien kunnen ze voor eigen publiek net iets meer.

Last but not least denk ik aan Thomas Vanderplaetsen (BEL). Reeds goed voor een seizoensbeste van 8 164 ptn in niet ideale weersomstandigheden. De weersvoorspellingen dit weekend zijn bijzonder goed. Een verbetering van zijn PR lijkt dan ook in de maak. Stabiliteit in de werpnummers zal cruciaal zijn om een mooie ranking af te dwingen. Top 8 is een mooi doel!

Voor mij zit er niets anders op dan toe te kijken langs de zijlijn! Met spanning maar ook frustratie zal ik dit weekend de tienkamp volgen. Rest mij enkel nog al mijn collega’s in Moskou veel succes te wensen!

Hans